A gyalog akác
Ámorakác - ezen a néven is emlegetik ezt az igazán szép színkombinációval rendelkező növényt az irodalomban. De csak közerlől ilyen különleges, ha az útról nézem az útszéli bokrokat, bizony rászolgált a közismert nevére a gyalogakácra. Semmilyen kis megjelenése, burjánzó zöld bokrai nem a legcsábítobb látvány. Nem véletlen, hogy a mögöttük megbújó pipacs mezőkről több fotó terjed a közösségi médiában.
Én sem vettem volna észre, ha egyszer nem állok meg jómagam is pipacsot fotózni.
Erős lila színe gyanussá vált, mert a lila virágok szép zöldet festenek. Szedtem is belőle egy keveset és nem is csalódtam.
De mi is ez a bokor?
A gyalogakác (Amorpha fruticosa) egy Észak - Amerikából behurcolt inváziós akác faj.
Borzasztó gyorsan terjed, sűrűn nő és semmi nem marad meg alatta:
se fű, se semmilyen más aljnövényzet.
Előnye, hogy az ágaiban, törzsében található illóolaj tartalom miatt igen magas a fűtőértékke. Virágából pedig mézet készítenek.
Azt olvastam, hogy a méze világosabb és olcsóbb mint a sima akácé.
Amikor a közismert fehér akác elfagy, a méhészek ezekhez a bokrokhoz telepítik ki a kaptáraikat.
Leginkább utak mentén terjedt el, de említésre méltó mennyiségben található meg a Tisza tó környékén is.
Miért figyeltem fel rá?
Virágzatának erős lila színe miatt. Köztudott, hogy a lila virágok szép zöld színre festik a hímestojást, mint például az orgona (Syringa vulgaris), illatos ibolya (Viola odorata).
Persze gyorsan utána néztem az általam követett hímestojás festők körében, hogy van-e már tapasztalat ezzel a növénnyel és legnagyobb meglepetésmre, megérzésem valósnak bizonyult.
Többen is kipróbálták már és timsó hozzáadásval igazán izgalmas zöld színt fest.
A festő levet a klasszikus módon készítettem el.
(A kis piros zomácozott lábasomba egy maréknyi virágot tettem, felöntöttem vízzel és megfőztem. Ezt sem kell órákig párolni, én az első bugyborékig forraltam, majd hagytam kihűlni a virágokon a levet, utána leszűrtem és hozzá adtam a kevéske kis timsót.)
Volt egy érdekes megfigyelésem, amit az utóbbi időben több festőlénél is észrevettem.
Erősebb színt érek ela legalább egy napot állt festőlével mint, a frissekkel.
Erősebb színt érek ela legalább egy napot állt festőlével mint, a frissekkel.
Ha harmad napra már nem fest olyan intenzíven a lé, érdemes egy kis ecetet hozzáadni, mert sokszor mintha új erőre kapna ezután a festék.
Ezekből a virágokból most el is rakok egy jókis adagot, mert a következő sárközi kollekcióhoz ez a zöld igazán mutatós lesz. :)
!!!(Ne feledd, a timsó nem mérgező, de nem is ennivaló.
Hímestojás festőlevet mindig úgy készítsünk, hogy körültekintően megismerjük a növény és a felhasznált anyagok tulajdonságait.
Ennivaló hímestojáshoz nem használunk veszélyes alapanyagokat)!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése