Hímestojás festése fagyallal
A
fagyal (Ligustrum vulgare) az ajakosvirágúak rendjébe és az olajfafélék
családjába tartozó bokros növény. Fő elterjedési területe Dél- és Kelet –
Ázsiában, Ausztráliában van, Európában a közönséges fagyal honos. Ellenálló, igénytelen,
szárazságtűrő növény, ezért előszeretettel ültetik hazánkban sövényként is.
Levelei hosszúkás tojásdadok vagy lándzsásak, sötétzöldek. Június, júliusban
nyíló virágai illatosak, fehérek és az ágai végén fürtökben virítanak. A
termései a virágok helyén fürtökben jelennek meg, zöldből sötét kékké és
feketévé válnak és egész télen rajta maradnak a bokron. A madarak
előszeretettel eszik meg őket, de emberi fogyasztásra alkalmatlan. A fagyal
bogyóban található glikozid keserű ízhatású és a szervezetünkbe jutást követően
gyomor- és bélgyulladást okozhat, ami hasmenést és hányást eredményezhet.
A fagyalbogyót
nyár végén, de még inkább télen érdemes gyűjteni tojásfestéshez. Túraútvonalak,
kiskertek, autóutak mentén nagyon sok helyen megtalálható ez a bokor. A nyár
végén gyűjtött fagyalfőzettel is gyönyörű kék színt lehet elérni, de az én
tapasztalatom az, hogy még jobb, ha egy kicsit megcsípi a fagy. A januárban
szedett bogyók épp olyan szépek és egészségesek, mint a nyár végiek.
A
főzet készítése előtt leszedtem a bogyókat a fürtről, kicsit leöblítettem és a
tűzhelyre helyeztem. Miután felforrt, takaréklángon még kb. fél órát főztem a
fagyalt. Közben figyeltem a bogyók álagát, és amikor már elkezdtek puhulni,
komótosan szétnyomkodtam őket. Az elkészült a főzetet a bogyókkal együtt hagytam
lehűlni, majd leszűrtem.
A festést külön kis poharakban végeztem, 1 dl festőlébe kevés timsót tettem. A timsó a legismertebb, általánosan használt rögzítőszer, természetes só, kálium-aluminium-szulfát, fehér színű, kristályos anyag, vizes oldata savas kémhatású. Patikában, vegyszerboltokban kapható. Nem mérgező, de nem is ennivaló. (Kemendi Ágnes: Festés növényekkel) Nem változtat a festőlé eredeti színén, mégis szebbé, élénkebbé teszi azt.
A
timsóval nagyon óvatosan kell bánni a tojás festés során, mert olyan savas környezetet
tud teremteni, ami lemarja a tojás felső rétegét és így nem tudjuk elérni a
kívánt színt. A timsós festőlével csodálatos színpalettát lehet megalkotni a
világos kéktől az egész sötét kékig, ami szinte fekete, attól függően hogy mennyi ideig tartjuk a
tojást a lében. Nálam jól bevált módszer, hogy játszom a színekkel és egy tojáson
több árnyalatot is megjeleníthetek. Az első a halvány kék, amit akár egy perc
fürdetés után konzerválok a hímesen: kiveszem a festőléből, leitatom róla a
nedveséget és a világosra hagyni kívánt rész befedem méhviasszal. Ezt még
egyszer-kétszer megismétlem.
Érdekesség,
hogy a kollekcióban található hímestojásokhoz csak fehér héjú tojásokat
használtam, amelyeket mindig ugyanabban a festőlében festettem, ennek ellenére
nem lehet teljességében azt mondani, hogy minden hímes színvilága tökéletesen
egyforma. Bármennyire is igyekeztem, sokszor előfordult, hogy árnyalatbéli
különbségek jelentkeztek az elkészült termékeken. Ez valószínű annak tudható
be, hogy az adott héj honnan származik, a tyúk, amely tojta milyen környezetben
élt, mit evett. Ezek a dolgok természetesen növényi festésnél, az eddigi
tapasztalatom szerint, még inkább előjönnek, mint a kémiai alapú festékek
használatánál.
Azt
gondolom, hogy nagyon sok pozitívumot lehet felhozni a növényi festékek
használata mellett, de leginkább azt, hogy közel nincs olyan környezet károsító
hatásuk, mint a kémiai festékeknek. A mai trendek és sajnos a környezetvédelmi
problémák is egyre inkább elő fogják hívni ezeknek a festési módoknak a
szükségességet.
A
kollekció kidolgozása során felhasznált irodalom:
·
Kemendi Ágnes: Festés növényekkel (Cser Kiadó - 2014)
·
Csuzi Enikó- Takács György: „Ejsze tojást festek?”
(Képíró Bt. -2014)
·
Antalné Tankó Mária: Gyimesi írott tojások (Sipos Gábor -
1999)
·
https://www.3szek.ro/load/cikk/64187/a-fagyal-a-merges-termeszet
Megjegyzések
Megjegyzés küldése