Hímestojás festése ibolya virággal
Az illatos ibolya (Viola odorata), népies nevén: lila ibolya,
violetta, vénuszvirág vagy bájos ibolya az ibolyafélék (Violaceae) családjának Viola nemzetségébe tartozó évelő növény, Európában és Ázsiában őshonos, de
Észak-Amerikában is elterjedt.
Kora tavasszal, enyhébb időben már tél végén
elkezdi nyitni illatos kék, lila vagy fehér virágait.
Igénytelen
növény, és bár az árnyékot kedveli, a napos területeken is megtelepszik.
Gyógynövényként
már régóta ismert, köptető, nyákoldó, nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatású. A
frissen szedett, összeaprított virágokból és levelekből forrázva ibolyateát
készíthetünk. Színező hatása miatt teakeverékeknek is kedvelt összetevője.
Ehető virága tavaszi saláták, édességek alkotóeleme vagy dísze lehet.
Hazánkban az ibolyafélék közül a sárga ibolya (Viola biflora), a dombi ibolya (Viola collina) és a lápi ibolya (Viola stagnina) gyűjtése viszont tilos, mert ezek védett növények.
- Festéshez az ibolya virágát gyűjtöttem. Az ibolyavirág gyűjtése igen időigényes folyamat. Csodálatos illata viszont már a hazaúton is kárpótolt.
- Egy főzthez 2.5-3 maréknyi ibolyát szedtem, reméynkedve az intenzív színvilágban. Kis, piros, zománcozott fazekamban 2,5 dl vízzel főztem fel. Miután felforrt a festőlevem még 2-3 pecig hagytam takarék lángon az egészet, majd kitettem lehűlni a friss levegőre.
- A kihűlt levet leszűrtem és 3 pohárba adagoltam. Mindegyikbe tettem 2-3 szemnyi timsót és ebbe került bele a fehér héjú tojás.
- A tojások 24 órát töltöttek a festőlében. Közben folyamatosan igyekeztem forgatni őket, hogy ne legyen foltos a végeredmény. Gyönyörű, mély zöld hímestojásokat kaptam. Az a feltételezésem, ha nem tettem volna bele timsót, akkor egy világosabb, inkább sárgába hajló zöldet kaptam volna.
- Viszont egy festőlé csak egy tojást fest meg. A következő tojás már csak halványan bezöldítette, de közel sem értem el vele az első festőlé adta hatást.
- Mivel a hímesre viasszal írtam rá az ibolya nevét, ezért végig csak hideg festőlevet használtam, mivel a meleg fstp leolvasztotta volna a feliratot. Olvasztásnál a tojás teljes felületét bevontam viasszal és úgy melegítettem le róla a feliratot is. A hímes ilyenkor a növény csodálatos illatát újra előcsalogatja. Nagyon szeretem.
!!!(Ne feledd, a timsó nem mérgező, de nem is ennivaló.
Hímestojás festőlevet mindig úgy készítsünk, hogy körültekintően megismerjük a növény és a felhasznált anyagok tulajdonságait.
Ennivaló hímestojáshoz nem használunk veszélyes alapanyagokat)!!!
És ha nem tudod mi az a timsó és miért használom,
az alábbi linken olvashatsz róla:
Irodalom:
Illatos ibolya – Wikipédia (wikipedia.org)
Az illatos ibolya - Magyar Mezőgazdaság (magyarmezogazdasag.hu)
Rapaics Rajmund: A magyarság virágai
Megjegyzések
Megjegyzés küldése