Növényi színezékek tartósításáról
Többen kérdeztétek már, hogyan tartósítom az elkészített növényi tojásfestéket.
Hát az a válaszom, hogy sehogy.
Ha elkészítem a festéket, amíg lehet használom, aztán pedig kiöntöm.
Nem szennyezem vele a Földet, mert természetes :)
A titok az, hogy nem a festéket kell tartósítani, hanem az alapanyagokból kell okosan raktározni.
Erre a leggyakrabban két megoldás lehetséges:
szárítás
fagyasztás
szárítás
fagyasztás
Nagyon jól át kell gondolni, melyik növényt hogyan érdemes tartósítani, mert minden eljárásnál benne van az a lehetség is, hogy az eredeti állapot módosulása esetén módosul a festőlé színző hatása is.
Pl: A bodza csodálatos lilás kéket fest.
Pl: A bodza csodálatos lilás kéket fest.
Amikor friss, nálam inkább a kékes szín dominál, fagyasztva már inkább lilás.
Szárítottam is bodzabogyót, el is készítettem belőle a fstőlevet, de már a színén láttam, hogy ez nem azt a színvilágot fogja hozni, amire vágyok, így ki sem próbáltam.
Szóval a bogyós növényknél biztos eljárás a fagyasztás:
Bodza (Sambucus nigra)
Eperfa (Szederfa) (Morus nigra)
Varjútövis (Rhamnus cathartica)
Szeder (Rubus)
Áfonya (Vaccinium)
Még ebbe a felsorolásba bekerülhetne a fagyal bogyó is, de azt télen jó szedni, amikor már kicsit megcsípte a fagy, én nem raktározom. Ilyenkor felhasználom és az év további részében más növényekkel festek.
Szárazon raktározható:
Büdöske (Tagetes)
Sáfrnyos szeklice (Carthamus tinctorius)
Büdöske (Tagetes)
Sáfrnyos szeklice (Carthamus tinctorius)
Festőbuzér (Rubia tinctorum)
Hibiszkus virág (Hibiscus sabdariffa)
Orbáncfű (Hypericum)
És vannak növények amelyeket eleve szárazon gyűjtök:
tölgyfagubacs, égerfa toboza, hagymahéj, kávé, fekete tea.
(utóbbiakért szerencsére nem kell az erdőbe menni.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése