Orgona virágok hímestojásai
Ez a nyár is sok-sok új színt hozott, mint eddig minden évszak.
Idén kíváncsibban és bátrabban nyúltam már a növényekhez, így került a palettára több virág is.
Idén kíváncsibban és bátrabban nyúltam már a növényekhez, így került a palettára több virág is.
Az első május végén a
közönséges orgona vagy májusi orgona
(Syringa
vulgaris)
az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó faj. A Balkán-félszigeten őshonos fajt először a törökök ültették kertekbe, tőlük került a keresztény Európába.
Bécsben például egy kis orgonafa első virágba borulása jelentős társadalmi eseménynek számított. A franciák pedig rájöttek, ha szesszel és melegvízzel locsolják ezeket a lila csodákat kora tavasztól, akkor sokkal hamarabb kezd virágozni.
Az orgona Török nevéből (leylak) származik a
magyarban (és sok más európai nyelvben) a lila szín neve is.
Az orgona virágai ehetők, bár kissé kesernyés ízük miatt csak
kis mennyiségben. Felhasználhatók teaként vagy a fürdővízbe téve. Egyes
tanulmányok szerint lázcsillapító, bőrösszehúzó hatásuk van, serkentik a
vérkeringést, nyers fogyasztásuk segíthet gyomorproblémákban, például
puffadásban vagy székrekedésben. Leönthetők mézzel, és a keveréket egy ideig
állni hagyva kellemes szirupot nyerünk, olajjal felöntve kioldhatjuk az illóolajokat.
A virágok felhasználhatók, zselék, borok, likőrök, fagylaltok ízesítésére is.
Kaptam egy szép csokor hagyományos lila orgonát. Néhány virágot levágtam az ágról, pont annyit, ami jól belefért a kis lábasomba. A fazekamat kb. 3/4-ig töltöttem vízzel és főzni kezdtem. Az orgona virág bizony hamar összeset és besimult a főzőlébe.
Amikor elkészül , szeretem, ha a festőanyag a festőlével együtt hűl ki. Sokkal mélyebb lesz így a színe.
A friss festőlevembe a leszűrés után került egy kis timsó és már kezdődhetett is a festés.
Lila orgona+ timsó= májusi zöld
A halványzöld kb. egy óra áztatás után jelent meg.
Az erősebb zöldnek viszont kellett a 8-10 óra.
!!!(Ne feledd, a timsó nem mérgező, de nem is ennivaló.
Hímestojás festőlevet mindig úgy készítsünk, hogy körültekintően megismerjük a növény és a felhasznált anyagok tulajdonságait.
Ennivaló hímestojáshoz nem használunk veszélyes alapanyagokat)!!!
Felhasznált irodalom:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_orgona
Rapaics Rajmund: A magyarság virágai
Megjegyzések
Megjegyzés küldése