Karmazsinbogyó, alkörmös, berzseny vértfű, festőszőlő, festőbogyó.
Már a különböző nevei is arra utalnak, hogy ez a növény több, mint egy egyszerű gyomnövény.
A karmazsinbogyónak Magyarországon két fajtája ismert a kínai és az amerikai.
A kínai alkörmös. (Phytolacca acinosa) szára egyenes, felfelé tör, levelei nagyok, a bogyói nyár közepén érnek be. Előszerettel ültetik dísznövényként a kertekben. Gyorsan növekedik és terjed.
Az amerikai alkörmös (Phytolacca americana) akár októberig is tud folyamatosan teremni, ágai gyengébbek, levelei kisebbek az előbb említett rokonához képest, de a legszembetűnőbb különbség, hogy a kifejlett, érett bogyói nem tagolódik cikkekre.
Kínai alkörmös. (Fotó: Gajdos Zsuzsanna) Amerikai alkörmös (Fotó: Internet)
!!! Az alkörmös mérgező növény. !!!
A fiatal növény még nem vagy csak alig termel mérgező vegyületeket, ilyenkor hajtásai és zsenge levelei megfőzve (a spárgához vagy spenóthoz hasonlóan) ehetőek. A benne levő hányást, hasmenést okozó anyagok egy része főzés közben lebomlik. Európában dísz- valamint festőnövényként ültették.
Az idősebb növényben található hatóanyagok hasmenést és gyomorfájást okozhatnak, mint az alkaloid (fitolakcin), gyanta (fitolakkatoxin), szaponinvegyület (fitolakkagenin) és mérgezô növényi fehérje, a lektin. Általánosságban ezek miatt a hatóanyagaik miatt kerültek rá a mérgező listára.
Egyes értesülések szerint bár az unió területén élelmiszeripari célokra felhasználni tilos, de Kínában és unión kívül még a mai napig elterjedt ételfesték és színezőanyag. Sok országban még ma is a borok színének elmélyítésére használják.
Mivel termései tényleg elég szépek és hívogatóak, így célszerű gyerektől és háziállatoktól távol tartani a biztonság kedvéért. A gyógyszeripar viszont a mai napig ismeri, elfogadja hánytatószerként és hashajtóként.
Szóval ennyi így hirtelen a fontos tudnivalókról, most pedig elmesélném én is az élményeimet. :)
A karmazsinbogyóval (nekem ez a neve jött be nagyon) idén próbálkoztam másodszor. Tanulva ez előző év tapasztalataiból, a kínai alkörmösből szedtem egy komolyabb mennyiséget, amit kiporcióztam, felcímkéztem és betettem a mélyhűtőbe.
Ennek két oka is van:
1. A kínai alkörmös július vége felé ért be idén. Viszont ez a növény ezután nagyon hamar lehullatja a bogyóit, szóval cselekednem kellett.
2. A szárított bogyója sajnos meg sem közelíti azt a színhatást, amit a lédús.
Szóval, a hűtőnk eleve csekély kapacitását borzasztó optimistán megint csak csökkentettem. Viszont az alkörmössel történő festéssel még mindig elég rosszul haladtam.
A tavalyi próbálkozásom során, ahogy a többi bogyónál is, megfőztem egy kisebb mennyiséget a fazékban annyi vízzel ami ellepte, hozzátettem a megszokott adalékanyagot, de még így is olyan szánalmasra sikeredett, hogy szégyelltem kitenni a közösségi média oldalamra.
2022-ben amerikai alkörmös
2023-ben kínai alkörmös
Szerintem az idei év a próbálkozása kicsit jobb lett. Szebb lett a lila, egyenletesebb lett a festés.
Amit egyszerűen nem értek, miért van az, hogy az a szép növény, ami a bogyózásnál egy csodálatos magenta színt festett a papírtörlőre, egy ilyen unalmas lila színhatást eredményez főzés után a tojásra.
Ugyanebből a főzött festékből készült egy klasszikus növényi tinta is, ami egy erősebb lilát hozott a papíron. Azóta már tudom, hogy ez a szín fakul az idő múlásával.
Aztán egyszer csak... az egyik legtrendibb videomegosztó portálon rátaláltam, hogy készítenek a karmazsinbogyóból növényi tintát alkohollal. (Link a források között.) Ez a tinta olyan lett, mint az álom. Ilyen magenta színt álmodni sem mertem volna:
Azt még nem tudom, hogy a tojásokra hogy fogom rávarázsolni ezt a színt, de ha sikerül, biztos, hogy jelentkezem vele.
Szóval a próbálkozás és a gondolkozás mindig meghozza az eredményét. Merjetek bátran kísérletezni.
Forrás:
1. https://agroforum.hu/szakcikkek/hazikert/alkormos-mergezo-vagy-hasznos-noveny/
2. https://vm.tiktok.com/ZGJ3qu3sx/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése