Pácolás timsóval





A timsó a legismertebb, általánosan használt rögzítőszer. 
Természetes só, kálium-aluminium-szulfát, fehér színű, kristályos anyag, vizes oldata savas kémhatású. Patikában, vegyszerboltokban kapható, nekem gazda boltban sikerült beszereznem. Nem mérgező, de nem is ennivaló. 
Nem változtat a festőlé eredeti színén, mégis szebbé, élénkebbé teszi azt. *

A timsó, mint olyan nagyon hamar ez egyik nagy kedvencemmé vált. Elsők között szereztem be ezt az anyagot és egyértelműen sokat dobott a festőlevek hatásán. A diónál például szép barna árnyalatokat eredményezett, de bevált a bodzánál, a céklánál, gyakorlatilag bármelyik festőanyagnál. 

Aki most kezdi a természetes festés, annyak jó szívvel ajánlom, mert nagyobb eséllyel lehet sikerélménye. Az alábbi mennyiségű festőléhez én egy 4-5 szem timsót tettem. 
Nem szabad túlzásba esni, mert lemarja a tojás felső rétegét.



!!!(Ne feledd, a timsó nem mérgező, de nem is ennivaló. 
Hímestojás festőlevet mindig úgy készítsünk, hogy körültekintően megismerjük a növény és a felhasznált anyagok tulajdonságait. 
Ennivaló hímestojáshoz nem használunk veszélyes alapanyagokat)!!!




* Kemendi Ágnes: Festés növényekkel
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések